اصول طراحی آشپزخانه
از قدیم آشپزخانهها بهعنوان قلب خانه شناخته میشدند. امروزه که معماری داخلی اهمیت بیشتری نسبت به گذشته پیدا کرده است، دکوراسیون آشپزخانهها هم بهمراتب مهم شدهاند.
کابینت آشپزخانه بخش اصلی آشپزخانه به شمار میروند و نقش اساسی در تعیین دکوراسیون این مکان دارند. برای همین انتخاب آنها یکی از سختترین کارهایی است که در ساخت ساختمان یا بازسازی آن انجام میشود.
رعایت اصول طراحی کابینت آشپزخانه یکی از مهمترین موضوعاتی است که در انتخاب آن نقش پررنگی ایفا میکند و اصلا نباید نادیده گرفته شود.
در این مطلب قرار است راجعبه همین موضوع به بحث و گفتگو بپردازیم تا به یک نتیجهگیری کلی برسیم. پس اگر در انتخاب کابینت دچار سردرگمی شدهاید، مطالعهی ادامهی این مطلب را پیشنهاد میکنیم.
اصول و استاندارد طراحی کابینت آشپزخانه
اصول و استانداردهایی برای طراحی کابینتهای آشپزخانه در نظر گرفته شده است که اگر تمام یا بخشی از آنها رعایت شوند، آشپزخانهی نهایی به یک مکان عالی تبدیل خواهد شد.
شاید بعضی از نکاتی که قرار است در این بخش مورد بحث و بررسی قرار بگیرد، از نگاه اول نکات پیش پا افتادهای به نظر برسند؛ اما، در واقع این طور نیست و بهعنوان اصول طراحی کابینت آشپزخانه شناخته
میشود.در زیر، چند اصل استاندارد طراحی کابینت آشپزخانه را بیان خواهیم کرد و توضیح مختصری راجع به آن خواهیم داد.
• مثلث کار: یکی از مفاهیمی که در طراحی کابینتهای آشپزخانه به کرات مورد استفاده قرار میگیرد، مثلث کار است. سه راس این مثلث عبارت است از یخچال، اجاق گاز و سینک ظرفشویی. طراحی کابینتهای آشپزخانه باید به شیوهای انجام شود که این سه راس کمترین فاصله را با یکدیگر داشته باشند. اگر بخواهیم دقیقتر به این موضوع بپردازیم، باید بگوییم مجموع فاصلهی این سه نقطه نباید از 29 فوت یا 8.8 متر بیشتر باشد.
• دنبالهی کار: یکی دیگر از مفاهیم قابل توجه در طراحی کابینتهای آشپزخانه، دنباله یا توالی کار نام دارد. یعنی روند کار در آشپزخانه باید به شیوهای انجام شود که کمترین میزان تلاش را از آن خود کند. روند کار شامل استفاده از مواد غذایی، پخت و پز، شستشو، سرو کردن غذا، دور ریختن مواد زائد و… میشود. استاندارد طراحی کابینت آشپزخانه زمانی محقق خواهد شد که این امور با کمترین صرف انرژی و تلاش انجام شوند.
• جای صحیح سینک و ماشین ظرفشویی: در حالت استاندارد، سینک ظرفشویی باید از یک طرف 60 سانتیمتر و از طرف دیگر 45 سانتیمتر فضا داشته باشد. همچنین اگر فاصلهی نزدیکترین لبهی سینک با ماشین ظرفشویی، 91 الی 92 سانتیمتر در نظر گرفته شود، مطابق با اصول طراحی کابینت آشپزخانه خواهد بود.
فاصلهی هود از اجاق گاز: بهتر است این فاصله حداقل برابر با 60 سانتیمتر باشد. به منظور اطمینان بیشتر توصیه میشود فاصلهی هود از اجاق گاز را در طراحی کابینت آشپزخانه 75 سانتیمتر مدنظر قرار دهید.
- • رعایت فاصلهی استاندارد میان کانتر و کابینتهای بالا: این فاصله باید به شکلی تعیین شود که یک فرد با قد عادی، بتواند به وسایل کابینتهای بالایی دسترسی پیدا کند. اگر این فاصله زیاد باشد، کابینتهای آشپزخانه از حالت استاندارد خارج خواهد شد.
البته اصول طراحی کابینت آشپزخانه اغلب بسته به نوع آشپزخانه و این که کوچک باشد یا بزرگ، سقف بلند داشته باشد یا کوتاه، پرنور باشد یا کم نور متفاوت است.
چون طراحی کابینتهای آشپزخانه کاملا باید مطابق با فضای محیط انجام شود و مواردی که در بالا ذکر شد، تنها چند مورد کلی بود که در نظر گرفتن آنها باعث میشد کابینت آشپزخانه استاندارد محسوب شود.
در زیر، نکاتی را که بهعنوان اصول و استاندارد طراحی کابینت آشپزخانه با فضاهای مختلف شناخته میشود مطرح خواهیم کرد.
نکات مهم طراحی کابینت در آشپزخانههای کوچک و بزرگ
متراژ آشپزخانه تاثیر زیادی روی نحوهی طراحی کابینتهای آشپزخانه دارد. برای همین، در زیر به نکات مهم طراحی کابینت آشپزخانههای کوچک و بزرگ اشاره میکنیم:
- • متراژ کل کابینتهای آشپزخانه کوچک نباید بیشتر از 45 متر مربع باشد؛ اما، این متراژ در طراحی کابینت در آشپزخانههای بزرگ میتواند 105 متر مربع باشد.
- • رنگ کابینت در آشپزخانههایی با متراژ کم باید روشن باشد تا فضا را بزرگتر نشان دهد. در صورتی که برای طراحی کابینت در آشپزخانههای بزرگ میتوان از رنگهای متنوع و حتی تیره استفاده کرد.
- • از دیوار آشپزخانههای کوچک، برای طراحی کابینت، باید بهصورت بهینه استفاده کرد؛ اما، در آشپزخانههایی با متراژ بالا، این موضوع چندان حائز اهمیت نیست و اصول طراحی کابینت آشپزخانه در آن متفاوت است. البته تا جایی که زیبایی ظاهری کابینت و کاربردی بودن آن دچار مشکل نشود.
نکات مهم طراحی کابینت در آشپزخانههای با سقف بلند و کوتاه
آشپزخانههایی با سقف کوتاه به نسبت دلگیر هستند. برای رفع این مشکل، یک سری نکات مهم طراحی کابینت وجود دارد که پیشنهاد میشود حتما رعایت شوند:
- چوب کاربردی در ساخت و طراحی کابینتهای آشپزخانه با سقف کوتاه بهتر است خطوط و شیارهای عمودی داشته باشند. در طراحی کابینت آشپزخانههایی که سقف بلند دارند، استفاده از هر نوع چوبی به خصوص چوبهایی با خطوط افقی امکانپذیر خواهد بود.
- دستگیرههایی که روی درب کابینتها در آشپزخانه با سقف کوتاه تعبیه میشود، بهتر است عمودی باشند؛ اما، بهکار بردن دستگیرههای افقی برای طراحی کابینتهای آشپزخانه با سقف بلند جایز خواهد بود.
- رساندن کابینتها تا سقف در آشپزخانههایی که سقف کوتاهی دارند کمک میکند تا خطای دید ایجاد کند و باعث بلندتر جلوه دادن سقف آشپزخانه شود. اصولا برای آشپزخانههایی که سقف خیلی بلند دارند توصیه میشود تا ابتدا کناف سقف را انجام دهند یا برای بالای کابینتها تاج مناسب انتخاب کنند.
نکات مهم طراحی کابینت در آشپزخانههای پرنور و کم نور
از میان نکات مهم طراحی کابینت آشپزخانه با فضای پرنور و کم نور، انتخاب رنگ و جنس کابینت اهمیت بسیار زیادی دارد. در ادامه اصول طراحی کابینت آشپزخانه پرنور و کم نور را بررسی میکنیم:
- کابینتهای براق که منعکسکنندهی نور هر چند کم هستند، بسیار در طراحی کابینتهای آشپزخانه کم نور توصیه میشوند؛ اما، بهتر است برای آشپزخانههایی با نور زیاد، کابینتهای مات استفاده شود.
- در طراحی کابینتهای آشپزخانه کم نور، استفاده از رنگهای تیره اشتباه محض است و باعث تاریکتر شدن فضا میشود. پس یکی از نکات مهم را میتوان استفاده از کابینت با رنگهای روشن در آشپزخانههایی بیان کرد که نور کمی دارند. در مقابل باید گفت، کابینت آشپزخانههای پرنور هیچ محدودیت رنگی ندارند.
- حتیالامکان برای طراحی کابینت در آشپزخانههای کم نور، فاصلهی بین کانتر و کابینتهای بالایی را بیشتر کنید. در طراحی کابینتهای آشپزخانه پرنور بهتر است این فاصله بهصورت استاندارد در نظر گرفته شود.
سخن پایانی
طراحی کابینتهای آشپزخانه به عبارتی یکی از مهمترین بخشهای ساخت یک خانه یا بازسازی آن به حساب میآید؛ پس، بهتر است هیچ وقت اهمیت آن را نادیده نگیرید و تمامی اصول طراحی کابینت آشپزخانه را که در این مطلب بهصورت کم و بیش به آنها اشاره شد، مدنظر قرار دهید تا یک آشپزخانهی شیک با کابینتها و فضاهای کاربردی داشته باشید.
انتخاب درست و طراحی صحیح و استاندارد کابینتها باعث میشود سالیان سال از آنها خسته و دلزده نشوید. همچنین باید بدانید که هزینهی کابینت کردن آشپزخانه در حال حاضر مبلغ زیادی است که تکرار آن از نظر اقتصادی اصلا کار عاقلانهای نخواهد بود.
- منبع:
- www.bhg.com